Ваш помощник каждый день
Подпишитесь
Уютный дом

Дар аравійської землі: цілющі властивості мирри та її використання у ароматерапіі

08 апреля 2020
299
Дар аравійської землі: цілющі властивості мирри та її використання у ароматерапіі

У давнину ароматичну смолу дерев комміфори мирру (смирну) використовували в релігійних церемоніях як фіміам. Вважають, що мирра була одним з дарів волхвів Ісусу. У західній і східній медицині мирра застосовується з античних часів. Перші згадки про неї датовані близько 3700 років тому. Єгиптяни використовували її при бальзамуванні, а також в парфумерії та косметиці. У Китаї мирра застосовувалася для лікування артриту, менструальних розладів, виразок і геморою. На Заході нею лікували астму, простудні захворювання, хвороби ясен, виразки і нариви.

В наш час досить популярна миррова ефірна олія.

На північному сході Африки, особливо в південній частині Аравійського півострова, зустрічається кілька видів Commiphora, що виділяють живицю, або мирру –  це C. molmol, C. abissinica, C. erthraea з родини бурзерові.

Види комміфори, які дають мирру, – невисокі дерева або кущі заввишки до 10 м, з вузлуватими гілками, ароматним листям і дрібними білими квітками. Стовбур виділяє природну живицю блідо-жовтого кольору, яка застигає у вигляді червоно-коричневих крапель. При зборі мирри надрізають кору, щоб збільшити вихід продукту.

Сира мирра містить смоли і близько 8% ароматичної олії зі складним вмістом біологічно активних речовин. З сирої мирри дистиляцією з парою отримують ароматичну комміфорову, або миррову, ефірну олію.

Миррова олія – блідо-жовта або бурштинова масляниста рідина з теплим, солодкувато-бальзамічним ароматом і камфорно-пряним відтінком.

Вона має протизапальні, ранозагоювальні, антисептичні, тонізуючі властивості.

Олія мирри сприяє омолодженню шкірного покриву, зникненню зморшок, розсмоктуванню рубцевої тканини, відновленню волосяного фолікула, зменшенню випадання волосся. Її використовують також при екземі, дерматомікозі стопи, тріщінах шкіри, інфекції ясен при пародонтозі, виразках у роті і на шкірі. У зарубіжній медицині миррову ефірну олію застосовують також при лікуванні шлунково-кишкових розладів (диспепсії, метеоризмі), гострих респіраторних захворювань, бронхіту, в тому числі з астматичним компонентом, кашлю, хрипоти, синуситу, втрати голосу. 

Миррова олія – сильний регулятор емоційно-психічного стану.

Її використовують при емоційному виснаженні, депресії, безсонні, для відновлення сил після психічного і фізичного напруження, при нервовому виснаженні і мігрені.

Застосовують в ароматерапії: 

  • для ванн (5-7 крапель) 
  • холодних інгаляцій (3-7 крапель, тривалість процедури 5-7 хв) 
  • аромаламп (3-7 крапель) 
  • компресів (5-7 крапель на 1 склянку теплої води) 
  • аплікацій на ясна (5 крапель миррової оліі + 3 краплі апельсинової оліі на 10 крапель базисної рослинної оліі) 
  • рефлексомассажу (миррова олія і жирова основа в співвідношенні 1: 1) і масажу (5-7 крапель на 10 мл базисної рослинної оліі) 
  • збагачення кремів, шампунів, тоніків, ополіскувачів тіла і волосся (7 крапель на 10 мл основи).

Застереження: використання миррової ефірної оліі протипоказано при вагітності та індивідуальних алергічних реакціях.

За кордоном у багатьох країнах Західної Європи і Америки миррову олію широко застосовують в харчовій промисловості, а також при виробництві алкогольних і безалкогольних напоїв. Використовують також як віддушку і фіксатор у косметиці, парфумерії та  фармації, включаючи полоскання для рота і зубну пасту. 

Любов Дудченко 

© журнал "Огородник" 

ФОТО: pixabay.com 

comments powered by HyperComments
Новое на сайте